که مبتلا به قند خون از نوع II بودند در بدن آنها آنزیمهایی نظیر
سوپراکسیدازدسیموتاز، پلی مراز و ... کم بود. با مصرف مکملها، غلظت روی در
خون این اشخاص بالاتر از حد طبیعی افزایش یافته و آنزیمها مجدد درحد طبیعی
فعال شده و بدین ترتیب وضعیت عمومی فرد مبتلا به قند را بهبود می بخشد.
درشرایط کمبود، موادی در بدن روی را بصورت کلات بلا استفاده نگهداشته و
بدین ترتیب انسان را مبتلا به کمبود روی می نماید. تحقیقات بیشتری لازم است
تا رابطه بین مقادیر روی در بدن بیماران قلب و اثر متقابل روی با سایر
عناصر معدنی در بدن تعیین گردد. البته محققین در مورد خود درمانی با روی
هشدار می دهند چه روی می تواند در سطوح بالاتر سمی باشد و یا سبب خشکی پوست
بدن گردد. تخم کدو، گوشت گاو و موادغذایی دریایی و حبوبات منبع بهتری برای
روی می باشند.
● ویژگی های روی:
روی بطورگسترده اما نابرابر درگیاهان و حیوانات و انسان وجود دارد. بیشترین
غلظت آن در استخوانها، کبد، پوست، دندان و غده پروستات می باشد.
۱) اعمال:
روی وظایف زیادی دارد که هنوز بعضی از آنها شناخته نشده است. در تعداد
زیادی (حدود۷۰) آنزیم مثل الکل دهیدروژناز (برای متابولیسم الکل در کبد
لازم است). کربنیک انیدراز(انتقال کربن دی اکسید از بافتها به ریه ها).
کربوکسی پپتیداز(هضم پروتئین). شرکت دارد. روی برای سنتز DNA وRNA و
بنابراین پروتئین ها ضروری است.
بدین ترتیب در رشد و تکامل طبیعی التیام زخم و بلوغ جنسی دخالت دارد. برای
رها شدن ویتامین A از کبد، حس چشایی، ساختمان دیواره سلول ، التیام درد چشم
و ... وپاسخهای طبیعی ایمنی لازم است.
۲) فرایندهای متابولیکی:
روی از طریق انتقال فعال، غیرفعال و تسهیل شده با حامل، جذب می شود. چندین
عامل در جذب آن دخالت دارند، مانند سایرمواد معدنی براساس نیازبدن جذب می
شد. برای جذب آن وجود یک ترکیب متصل شونده با روی که در ترشحات پانکراس
وجود دارد الزامی است. جذب روی درحالاتی که کم مصرف شود بهتر صورت می گیرد
تا زمانی که به مقدار زیاد خورده شود. در خون به آلبومین متصل و حمل می
گردد اگرچه درتمام بدن وجود دارد ولی محل خاصی برای ذخیره آن مشخص نشده
است. دفع آن از طریق مدفوع (روی جذب نشده و روی موجود در ترشحات دستگاه
گوارش) و سلولهای پوستی، تعرق، مو و مقدار کمی نیز با ادرار صورت می گیرد.
۳) منابع و رژیم غذایی پایه:
روی در تمام مواد غذایی حیوانی و گیاهی که منبع خوب پروتئین باشند وجود دارد منابع عالی عبارتند از:
صدف، گوشت قرمز، گوشت مرغ، تخم کدو، حبوبات، کره بادام زمینی، مواد لبنی و
غلات سبوسدار، سبزیهای سبز تیره و زرد تیره نیز مقادیر خوبی روی به بدن می
رسانند. میوه ها وسایر سبزیها مقدار اندکی از این عنصر دارند .
۴) تعادل بدن:
تعادل روی در بدن سالم به دقت کنترل می شود. عموماً برای تعیین وضعیت روی
آزمایش خون بکارمی رود. تجزیه مو شاخص خوبی برای روی در بدن نمی باشد.
کمبود روی درانسان اولین بار در دهه ۱۹۶۰ گزارش داده شد. ابتدا در ایران و
مصر دیده شد پسران جوانی که نیمی از کالری رژیم غایی آنها از نانهای سبوس
دارتخمیر نشده به دست می آمد رشد نمی کردند و بلوغ جنسی نداشتند. اگرچه نان
منبع خوب روی است اما تقریباً تمام روی به اسید فیتیک باند شده است. در
ایالات متحده کمبود روی در کسانی مشاهده می شود که با محلولهای فاقد روی
تغذیه وریدی می شدند. در مبتلایان به سوء تغذیه به خصوص در کودکان در حال
رشد نیز کمبود روی دیده می شود. کمبود روی عواقب متفاوت زیادی دارد. مثل
نقص ایمنی، کند شدن التیام زخم، ازدست دادن مو و زخمهای پوستی، بیماران
مبتلا از تغییر حواس چشایی خود شکایت دارند.
● میزان دریافت:
هر سلول برای رشد خود به روی نیازمند است. روی برای فعال شدن حس های چشایی و
بویایی مهم بوده و سیستم ایمنی بدن را تنظیم می نماید. پوست را محافظت،زخم
ها را التیام و فعالیت مغز را افزایش می دهد. روی برای زندگی حیاتی است.
نیاز افراد بالغ ۲۵- ۱۵ میلی گرم در روز.
نیاز کودکان (۲۰-۱سال) ۱۰ میلی گرم در روز.
نیاز کودکان زیر یک سال ۵ میلی گرم در روز.
● دریافت بیش از نیاز:
مصرف مقادیر زیاد (۲گرم) منجر به تحریک معده و استفراغ می شود. آثار مصرف
طولانی مدت مکمل(حاوی مقادیر کم روی) شامل کمبود مس، کم خونی، نقص ایمنی
بدن می باشد. بنابراین دریافت طولانی مدت مکمل روی به مقداربیش از ۱۵ میلی
گرم در روز به وسیله بزرگسالان توصیه نمی شود مگر اینکه تحت نظر پزشک باشد.
مسمومیت با روی پس از مصرف غذاها و نوشیدنیهای اسیدی که در ظروف گالوانیزه
نگهداری شده اند ممکن است اتفاق بیافتد.
● یادآوری:
▪ در سالمندان مصرف روی باید اجباری گردد، چرا که سالمند مواد غذایی محتوی روی را به دلیل ضعف دندان کمتر مصرف می کند
▪ افرادی که غذای آنها مقدار کافی آهن، کلسیم و روی ندارد سرب بیشتری جذب می نمایند، سرب در تشکیل هموگلوبین تداخل می کند.
▪ روی در فعالیت های انرژی زائی دخالت دارد و بنابراین مصرف آن برای ورزشکاران توصیه می شود.
▪ روی دومین عنصر( بعد از آهن در بدن) و سومین عنصر( بعداز آمونیوم و مس)
در مصارف عموم است، در آمریکا سالانه بیش از یک میلیون تن مصرف دارد و
هرانسان در طول عمر خود ۴۳۰کیلوگرم روی مصرف می نماید.
▪ روی برای جوانی، شادابی، ارتقا سیستم ایمنی بدن، رشد سلولها، در کنترل
اشتها و التیام زخم بسیار مهم است. روی با نام تجارتی Lozenges به صورت
اسپری برای بهبودی سریع سرماخوردگی بکار می رود.
▪ روی سرطان زا نیست.
▪ روی محافظ طبیعی و دفع کننده حشرات، جلوگیری از آفتاب سوختگی و محافظت از لبها و پوست را بخوبی انجام می دهد.
▪ از مصرف قرص روی همراه با موادغذایی (سبوسداراسید فیتیک)، شیر، ماست،
بستنی، چای و سیگار در تمام مدت پرهیز کنید.تحت این شرایط و با مصرف همزمان
روی در سیستم گوارشی جذب نمی شود.
مراقب افکارت باش که آنها به گفتار تبديل مي شوند
مراقب گفتارت باش که آنها به کردار تبديل مي شوند مراقب کردارت باش که آنها به عادت تبديل مي شوند مراقب عادتت باش که آنها به شخصيت تبديل مي شوند مراقب شخصيتت باش که آنها به سرنوشت تبديل مي شود